1 kg făină, 6 ouă, 250 g zahăr, 60 g drojdie, o fiolă de esenţă de rom, coajă de lămâie, o linguriţă de sare, 2 linguri de smântână, 100 g unt, 600 ml lapte călduţ, 75 ml de ulei

Se pune  făina în vasul în care frământăm, la mijloc punem drojdia înmuiată cu 2 linguri de zahăr şi 100 ml din laptele călduţ, după care lăsăm 30 de minute la crescut. Adăugăm gălbenuşurile frecate cu zahăr, aromele, smântâna şi untul. Frământăm şi adăugăm puţin câte puţin lapte călduţ şi ulei. Lăsăm la crescut acoperit cu un prosop, până când îşi dublează volumul. Împărţim  în două părţi şi facem doi cozonaci umpluţi cu nucă, mac, rahat, stafide, brânză sau mere.

Nucă pentru 2 cozonaci – 400 g nucă măcinată, 300 g zahăr, coaja de la o lămâie, 4 albuşuri bătute spumă şi puţină sare.

Se bat albuşurile spumă cu zahăr, apoi adăugăm nuca, lămâia şi sarea. Amestecăm  şi cu această cremă umplem cozonacii. Se aşează în tavă, se lasă să crească, după care se ung cu ou pe deasupra şi se dau la cuptor timp de o oră.

Macul – 400 g mac măcinat, 300 g zahăr, 250 g apă, coajă de lămâie, 3 linguri de ulei, 2 ouă, 50 g stafide, puţină sare şi esenţă de rom.

Se pune la fiert apa cu zahărul din care se face un sirop legat, adăugăm macul, sarea şi uleiul, după care lăsăm să dea câteva clocote. Se răceşte. Se adaugă lămâia, stafidele, ouăle şi esenţa de rom .

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here