1 crap cam de 1,5 kg, ceapă, zarzavat de supă, 1 păhărel de oţet, 2 l apă, 1 frunză de dafin, sare, 5 boabe piper.

Peştele se curăţă de solzi şi se scoate osul amar de la capt. Se curăţă înăuntru şi se spală.

Se pune la fiert (în vas special de fiert peştele) un morcov tăiat felii, o ceapă, o rădăcină  pătrunjel, câteva felii de cartofi, o foaie de dafin, sare şi câteva boabe de piper.  Se adaugă la fiert oţet sau vin alb pentru un gust deosebit.

Peştele se opăreşte cu 4 — 5 linguri de oţet, ca să păstreze culoarea albăstruie a pieliţei. Acest oţet se poate adăuga apoi la fiert.

După ce a fiert zarzavatul,  se ia de pe foc şi se pune peştele pe grătarul vasului. Când se pune peştele, apa nu trebuie să mai fiarbă, deoarece  pielea se strânge şi carnea se desface. Timpul cât se ţine peştele la fiert depinde de mărimea lui.

Se cunoaşte dacă este gata atunci când, trăgând de o aripioară, se desprinde uşor. Peştele rasol  se lasă să se răcească în apă. Se scoate  şi se garniseşte  cu zarzavatul fiert şi cu frunze verzi de pătrunjel sau cu felii de lămâie.

Se serveşte cu maioneză (v. 47). Se poate servi şi cald cu unt.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here