Piata serviciilor din Romania a inceput sa se diversifice din ce in ce mai mult pe masura ce societatea a avansat prin capitalism. Incerc sa imi aduc aminte detaliile anilor 90… Nascut fiind in 1988, nu am apucat sa traiesc comunismul astfel incat sa il simt. Am crescut in anii 90, ani plini de bucurii dar si de saracie. Dupa revolutie, tara a inceput incet incet sa se indrepte spre ceva… Nimeni nu stia spre ce anume, insa iata ca la mai bine de 25 de ani avem o tara libera… Mai saraca de cat in 1990 dar e libera. Libertatea nu trebuie sa aiba pret si nici sa fie asociata cu diverse sisteme de monetizare. Am facut aceasta mica paranteza ca sa subliniez faptul ca piata serviciilor a evoluat destul de mult fara de acei ani, in care nimeni nu stia nimic concret in ceea ce priveste viitorul. Astazi, lucrurile s-au asezat cat de cat iar oamenii indrazneti isi incearca atat norocul cat si iscusintele manageriale in diverse afaceri, care mai de care mai ciudate… Cand spun afaceri ciudate nu ma refer la rau, ci la acel gen de afacere gen o echipa de vidanjare Bucuresti. O sa va povestesc imediat de ce aceasta afacere este ciudata in sens bun.

Varul meu din Bucuresti a inceput in urma cu 4 ani sa isi construiasca o casa. Mai la periferie caci suntem oameni saraci, nu ne permitem extravagante prin centrul capitalei. Bineinteles, nu a terminat casa nici in sfanta zi de azi. El, ca tot romanul, cu nimic mai presus fata de mentalitatea medie, se apuca sa construiasca o casa fara sa aiba in calcul cat va costa proiectul total. Nu domne’, merge pe principiul “ma apuc acum si lasa ca o termin eu cumva… numai sa fie acolo casa”. Abordare total gresita… Saptamana trecuta am fost si eu prima data sa ii vad casa cea noua (constructia mai bine zis) si l-am gasit la fata locului alaturi de o echipa de vidanjare Bucuresti. La mai bine de 4 ani de la piatra de temelie, a reusit sa traga si canalul. Asa e cand stai la periferie, o sa intampini diverse dificultati precum conectarea la retelele de utilitati. Am fost putin surprins de echipa de vidanjare… Eram obisnuit cu acele utilaje vechi de pe vremea lui Ceausescu. Se pare ca in ziua de azi, in contextul societatii contemporane, nu mai poti exista pe piata daca nu esti modern.

Utilajele moderne iti permit niste lucrari la care in urma cu 10 ani nici nu ai fi indraznit sa visezi macar. E un lucru bun daca sesizezi diferenta de perspectiva si daca te duci cu gandul atat de departe, incat sa incerci sa iti imaginezi aceste utilaje peste 10 ani.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here