De ani buni ni se spune la TV sa evitam excesele de sare,m zahar si grasimi, insa nimeni nu spune exact care este cel mai toxic ingredient fara de care, mancarurile noastre nu ar avea nici un gust. In prima faza, excesle enu sunt bune oricare ar fi acestea, alcool, tutun, mancare de orice tip, nu doar sare, zahar si grasimi. Cel mai important este sa mentinem un regim de viata cat mai echilibrat si cat mai orientat inspre natural.

Dar totusi, ce este mai toxic pentru organism, sarea sau zaharul?

Specialistii spun ca zaharul ar fi deoarece sporeste riscul de aparitie a bolilor cartiovasculare, mareste tensiunea arteriala. Aceasta afirmatie se bazeaza pe un studiu recent finalizat in Franta, pe aproape 9000 de cetateni francezi. S-a constata ca nu exista nici o legatura intre abuzul de sare si bolile cardiovasculare.

James DiNicolantino a publicat in American Journal of Cardiology „zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul (sarea de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.). Incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale

Astfel, cercetatorii afirma faptul ca zaharul afecteaza hipotalamusul, zona a creierului ce se ocupa cu controlul pulsului. Cu cat avem mai mult zahar in sange, hipotalamusul creste pulsul si tensiunea arteriala. De asemenea, creste si nivelul insulinei. Acest James DiNicolantino contrazice parerile expertilor ce afirma ca un consum scazut de sare combate obezitatea si bolile cardiovasculare, bazandu-se pe studiul pe care recent l-a finalizat.

Dupa cum puteti vedea, sarea nu are nici o treaba cu bolile cardiovasculare, insa asta nu inseamna ca trebuie sa facem abuz.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here