In cazul in care nu stiati, legea protejaza intr-un fel femeile gravide sau mamele in ceea ce priveste legislatia muncii. Cele care doresc aceasta metoda de protectie sociala nu trebuie sa faca altceva de cat sa aduca angajatorului o adeverinta de la medicul de familie care sa informeze angajatorul in legatura cu starea lor de sanatate si / sau sarcina.

Au fost aduse imbunatatiripentru OUG 96/2003 in cata de 25 iunie de catre Parlament, imbunatatiri in ceea ce priveste protectia maternitatii la locul de munca. Astfel, aceste imbunatatiri se adreseaza tuturor femeilor insarcinate si mamelor pana in stadiul de alaptare / lauze care lucreaza la un angajator. Nu are importanta cetatenia, dupa cum spuneam, e nevoie doar de o adeverinta medicala de la medicul de familie care sa le ateste starea.

Gravidele sau mamele, in functie de caz, trebuie sa informeze angajatorul in legatura cu situatia lor, in caz contrar, e posibil ca angajatorul sa scape de obligatiile legii fara ca cineva sa poata face ceva. In cazul in care angajatorul este instiintat, acesta este obligat sa ofere protectie viitoarelor sau actualeleor mame si sa se asigure ca acestea nu sunt supuse la riscuri ce le pot afecta sanatatea.

Angajatorul poate sa anunte ceilalti salariati cu privire la starea de graviditate a unei colege doar daca aceasta isi da acordul inscris, atata timp cat sarcina nu este vizibila si doar daca acest lucru are ca scop buna desfasurare a activitatii.

Din punctul meu de vedere, e loc si de mai bine. Pe 25 iunie s-au facut ceva progrese om ceea ce priveste protectia gravidelor la locul de munca, insa mai e cale lunga pana sa se ajunga la o mentalitate ca prin occident.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here