SHARE

Cred că am observat cu toții fenomenul straniu care se petrece în sistemul de învățământ universitar în ultimii ani. Cu 70% elevi picați la bac, neinteresați de facultate și de reușita în viață prin propriile forțe, mai rămân doar 30% elevi care să ocupe un loc într-o facultate. Dar din cei 30% câți oare sunt cu adevărat interesați de carte? Câți oare doresc la rândul lor să reușească în viață prin propriile forțe atâta timp cât există obiceiul părintelui potent financiar?

Ei bine, cred că mai puțin de 50% dintre cei care intră la o facultate au gânduri serioase, drept dovadă stă abandonul după primul an de studiu. Îmi povestea vărul meu din București, cursant al Facultății de Construcții din același oraș, faptul că în anul 1 erau 400 de colegi iar în anul 4 erau doar 12, dintre care vreo 8 restanțieri. Așadar, iată cum se triază omul serios în România: din 100% doar 30% ia bacul, din acești 30% 50% se duc la facultate, din acești 50% 5% termină facultatea.

Poate că mulți dintre voi v-ați întrebat de ce nu mai există interes pentru carte din partea tinerilor, de ce nu mai există interes pentru a reuși în viață prin propriile forțe, așa că facem un rezumat.

3 motive care justifică lipsa interesului pentru studiu în România. De burse pentru studenți nici nu mai poate fi vorba

  • Au totul de-a gata din partea părinților. La 18 ani au case și mașini scumpe, nu mai sunt motivați să facă din aceste bunuri un scop în viață.
  • Nu le place să citească. Cititul în ziua de azi este considerat ceva plictisitor și inutil. Tinerii sunt șmecheri și descarcă de pe internet rezumatul de 2 pagini al unui roman de 200 de pagini.
  • Societatea promovează non valori. Atunci când pe la TV se promovează ideea de a reuși în viață cu fundul, sânii și maneaua, nimeni nu mai dă 2 bani pe carte.

Și exemplele pot continua. Așadar, tinerii sunt distrași din toate părțile de la gândul de a studia. Degeaba există burse pentru studenți dacă nu există studenți care să vrea burse. Ideea de educație a cam pălit din societatea română și efectele se văd destul de accentuat în ultimii ani. Nivelul de analfabetism a crescut simțitor, la fel și numărul celor care sparg semințe la scară și fumează pe banii părinților. Nivelul de degradare avansat al ideii de educație cred că a ajuns la un nou record.

Foarte puțini tineri am întâlnit care să dorească să învețe, să studieze, să cheltuie bani pe cărți, nu pe țigări sau alte inutilități. Și din păcate, ce-i cel mai dureros, este faptul că puținii tineri care studiază și care vor burse, care termină facultatea, pleacă în străinătate apoi, nu revin în România printre golani, țigani, spărgători de semințe și analfabeți, țepari, combinatori, etc… Dar asta cred că e absolut normal, dacă ești deschis la minte și inteligent vrei să trăiești într-un mediu asemenea ție.

S-ar putea să îți placă și...

Despre biserica si credinta Se spune ca te nasti cu credinta in suflet, iar pe masura ce cresti, aceasta se intareste sau scade. Depinde de fiecare cum este crescut. Un copil crescut in spirit crestin intotdeauna va stii sa dist...
De ce sa iti faci mobila pe comanda? E o intrebare cu un raspuns foarte simplu: nu gasesti in magazine ceea ce cauti. Gusturile oamenilor sunt foarte diferite, iar magazinele nu au posibilitatea sa expuna aproape tot ce isi doresc clinet...
Motivele principale pentru sarcinile nedorite… Romania anului 2015 se confrunta cu o problema destul de mare: suntem pe primul loc in Uniunea Europeana la capitolul “mame sub 15 ani”. Din pacate, parintii evita sa discute cu copiii aceste subiecte...
Rochiile lungi, confortabile oricand si oriunde Spuneam eu la un moment dat cat de mult imi plac in general rochiile, dar acum parca, mai mult ca niciodata sunt atrasa de rochiile lungi. Nu ca as incerca eu sa fiu un etalon al stilului, dar sincer,...
Despre femeia modernă și despre carieră. Care sunt cele mai dorite job... Femeia modernă s-a schimbat radical față de femeia anilor 80, față de femeia anilor 90. Femeia modernă vrea să facă școală, vrea să facă o carieră într-un anumit domeniu și cel mai important, vrea să ...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here