SHARE

Cred că am observat cu toții fenomenul straniu care se petrece în sistemul de învățământ universitar în ultimii ani. Cu 70% elevi picați la bac, neinteresați de facultate și de reușita în viață prin propriile forțe, mai rămân doar 30% elevi care să ocupe un loc într-o facultate. Dar din cei 30% câți oare sunt cu adevărat interesați de carte? Câți oare doresc la rândul lor să reușească în viață prin propriile forțe atâta timp cât există obiceiul părintelui potent financiar?

Ei bine, cred că mai puțin de 50% dintre cei care intră la o facultate au gânduri serioase, drept dovadă stă abandonul după primul an de studiu. Îmi povestea vărul meu din București, cursant al Facultății de Construcții din același oraș, faptul că în anul 1 erau 400 de colegi iar în anul 4 erau doar 12, dintre care vreo 8 restanțieri. Așadar, iată cum se triază omul serios în România: din 100% doar 30% ia bacul, din acești 30% 50% se duc la facultate, din acești 50% 5% termină facultatea.

Poate că mulți dintre voi v-ați întrebat de ce nu mai există interes pentru carte din partea tinerilor, de ce nu mai există interes pentru a reuși în viață prin propriile forțe, așa că facem un rezumat.

3 motive care justifică lipsa interesului pentru studiu în România. De burse pentru studenți nici nu mai poate fi vorba

  • Au totul de-a gata din partea părinților. La 18 ani au case și mașini scumpe, nu mai sunt motivați să facă din aceste bunuri un scop în viață.
  • Nu le place să citească. Cititul în ziua de azi este considerat ceva plictisitor și inutil. Tinerii sunt șmecheri și descarcă de pe internet rezumatul de 2 pagini al unui roman de 200 de pagini.
  • Societatea promovează non valori. Atunci când pe la TV se promovează ideea de a reuși în viață cu fundul, sânii și maneaua, nimeni nu mai dă 2 bani pe carte.

Și exemplele pot continua. Așadar, tinerii sunt distrași din toate părțile de la gândul de a studia. Degeaba există burse pentru studenți dacă nu există studenți care să vrea burse. Ideea de educație a cam pălit din societatea română și efectele se văd destul de accentuat în ultimii ani. Nivelul de analfabetism a crescut simțitor, la fel și numărul celor care sparg semințe la scară și fumează pe banii părinților. Nivelul de degradare avansat al ideii de educație cred că a ajuns la un nou record.

Foarte puțini tineri am întâlnit care să dorească să învețe, să studieze, să cheltuie bani pe cărți, nu pe țigări sau alte inutilități. Și din păcate, ce-i cel mai dureros, este faptul că puținii tineri care studiază și care vor burse, care termină facultatea, pleacă în străinătate apoi, nu revin în România printre golani, țigani, spărgători de semințe și analfabeți, țepari, combinatori, etc… Dar asta cred că e absolut normal, dacă ești deschis la minte și inteligent vrei să trăiești într-un mediu asemenea ție.

S-ar putea să îți placă și...

TUTORIAL: cum să te tunzi singur Pentru că mă tund singur de vreo 3 ani, am ajuns la un nivel de performanță care-mi permite să vă fac un mic tutorial. De ce mă tund singur? Pentru că mă enervează frizerii din oraș. Am luat toate fri...
3 motive să dăruiești jucării educative Jucăriile din ziua de azi s-au modernizat. E normal să fie așa, întreaga lume s-a modernizat, a avansat din punct de vedere tehnologic. Problema este că părinții moderni uită uneori de faptul că prea ...
Fotografii inedite de nunta cu cele mai profesionale drone Fotografiile provenite de la cea mai importanta zi din viata unui cuplu de indragostiti trebuie sa exprime cu exactitate sentimentul trait de cei doi la casatorie. Atunci cand este ales fotograful pot...
Mezoterapia – Beneficii, tehnici si contraindicatii Vrei sa scapi de celulita? Iti doresti un ten lipsit de riduri? Cauti o metoda moderna de stimulare a cresterii parului?  Mezoterapia este raspunsul tuturor acestor probleme! Dezvoltata de un medic...
Merită sau nu investiția într-un apartament cu 3 camere? Pentru că sunt în căutarea unui apartament, am zis să scriu un articol în care să vorbesc puțin despre avantajele unui apartament cu 3 camere pentru că o bună perioadă de vreme am căutat imobile cu 2 ...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here