SHARE

Cred că am observat cu toții fenomenul straniu care se petrece în sistemul de învățământ universitar în ultimii ani. Cu 70% elevi picați la bac, neinteresați de facultate și de reușita în viață prin propriile forțe, mai rămân doar 30% elevi care să ocupe un loc într-o facultate. Dar din cei 30% câți oare sunt cu adevărat interesați de carte? Câți oare doresc la rândul lor să reușească în viață prin propriile forțe atâta timp cât există obiceiul părintelui potent financiar?

Ei bine, cred că mai puțin de 50% dintre cei care intră la o facultate au gânduri serioase, drept dovadă stă abandonul după primul an de studiu. Îmi povestea vărul meu din București, cursant al Facultății de Construcții din același oraș, faptul că în anul 1 erau 400 de colegi iar în anul 4 erau doar 12, dintre care vreo 8 restanțieri. Așadar, iată cum se triază omul serios în România: din 100% doar 30% ia bacul, din acești 30% 50% se duc la facultate, din acești 50% 5% termină facultatea.

Poate că mulți dintre voi v-ați întrebat de ce nu mai există interes pentru carte din partea tinerilor, de ce nu mai există interes pentru a reuși în viață prin propriile forțe, așa că facem un rezumat.

3 motive care justifică lipsa interesului pentru studiu în România. De burse pentru studenți nici nu mai poate fi vorba

  • Au totul de-a gata din partea părinților. La 18 ani au case și mașini scumpe, nu mai sunt motivați să facă din aceste bunuri un scop în viață.
  • Nu le place să citească. Cititul în ziua de azi este considerat ceva plictisitor și inutil. Tinerii sunt șmecheri și descarcă de pe internet rezumatul de 2 pagini al unui roman de 200 de pagini.
  • Societatea promovează non valori. Atunci când pe la TV se promovează ideea de a reuși în viață cu fundul, sânii și maneaua, nimeni nu mai dă 2 bani pe carte.

Și exemplele pot continua. Așadar, tinerii sunt distrași din toate părțile de la gândul de a studia. Degeaba există burse pentru studenți dacă nu există studenți care să vrea burse. Ideea de educație a cam pălit din societatea română și efectele se văd destul de accentuat în ultimii ani. Nivelul de analfabetism a crescut simțitor, la fel și numărul celor care sparg semințe la scară și fumează pe banii părinților. Nivelul de degradare avansat al ideii de educație cred că a ajuns la un nou record.

Foarte puțini tineri am întâlnit care să dorească să învețe, să studieze, să cheltuie bani pe cărți, nu pe țigări sau alte inutilități. Și din păcate, ce-i cel mai dureros, este faptul că puținii tineri care studiază și care vor burse, care termină facultatea, pleacă în străinătate apoi, nu revin în România printre golani, țigani, spărgători de semințe și analfabeți, țepari, combinatori, etc… Dar asta cred că e absolut normal, dacă ești deschis la minte și inteligent vrei să trăiești într-un mediu asemenea ție.

S-ar putea să îți placă și...

Despre gheata carbonica si nunta Gheata carbonica incepe sa fie din ce in ce mai folosita. Practic, e o gheata care se evapora, nu se topeste. Poate fi folosita atat pentru racirea bauturilor cat si pentru sablare in loc de nisip. E ...
Suplimentele alimentare naturale. Ce sunt și de ce avem nevoie de ele Vremurile pe care le trăim sunt destul de solicitante și din păcate alimentația nu mai face față aportului nutrițional. Alimentația care a devenit din ce în ce mai chimică, mai lipsită de gust și de v...
Am cumparat un dispozitiv de sablat Toata lumea ma intreaba de ce am nevoie de un dispozitiv de sablat si sincer sa fiu nu prea am chef sa le raspund fiecaruia in parte pentru ca cei mai multi intre oamenii care intreaba nu au cunostint...
Vine primavara, vine sezonul rochiilor de seara Primavara este de mult anuntata pe meleagurile noastre iar cele 12 – 13 grade Celsius din termometre nu pot de cat sa ne bucure. Se pare ca a venit mai devreme anul acesta de cat in anii precedenti, o...
Mai sunt afișele publicitare folositoare cuiva? De când am intrat în era digitală, eră în care internetul pare să fie mai stăpân ca niciodată, toate conceptele folosite până nu demult în promovarea offline par depășite. Dar oare așa să fie? Oare pu...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here