Există cel puțin două motive principale pentru care școala nu ar trebui să fie gratuită în România, le vom detalia pe ambele în cele ce urmează. În primul rând, am observat că tot mai mulți tineri pică bacalaureatul, ori pur și simplu nu se mai prezintă la examen. Mie mi se pare o prostie să mergi 12 ani la școală iar după, când mai ai de trecut un hop, cel mai important hop, să eșuezi sau să nu te prezinți pe motiv că „Și așa nu ai ce fac cu bac-ul în țară”. Păi atunci, dacă pentru tine școala nu e importantă, de ce naiba te mai duci 12 ani? Că statul cheltuie bani cu tine în tot acest timp. Așa că dacă unii nu vor carte, să nu se mai ducă pur și simplu. Să fie toată școala cu plată, cine vrea să aibă copil educat să plătească, cine nu, să-l trimită la oi de la 7-8 ani, la ce să-l mai chinuie cu școala dacă nu-i place?

În al doilea rând, cred că 90% dintre cei care termină o școală în mod gratuit în România, pleacă din țară. După ce statul așa cum e el, pricăjit și depășit, investește în educația lor ani de zile, oamenii își fac bagajele și pleacă. Păi atunci, de ce să mai fie școala gratis din moment ce statul nu are niciun beneficiu pe termen mediu și lung? Să fie școală cu plată cum e peste tot în lume, mai ales la facultăți și cu asta basta. Măcar așa s-ar strânge niște bani pentru profesorii prost plătiți, ar mai crește un pic nivelul.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

1 COMMENT

  1. Foarte bun articolul, oricum statul roman are un talent de a arunca banii pe fereastra cu rezultate minime, tot ce tine de statul roman ar trebui redus la minim, si taxele mult diminuate ca efect, sa ne lase pe noi sa ne alegem ce spital vrem si ce scoala vrem pentru ca este de stat, oricum este degeaba si platim tot degeaba, bani de furat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here