SHARE

Cu toții am mai fost pe la nunți și am observat faptul că aceste evenimente au devenit rigide și destul de incomode mai ales din pricina ținutei. Toate femeile trebuie să se coafeze ciudat și pompos, rochiile lor trebuie să fie toate strâmte și pompoase, bărbații poartă acele costume prin +35 de grade Celsius prin oraș și așa mai departe. Nunțile în România sunt evenimente foarte frumoase din punct de vedere al tradiției, dar total incomode din punct de vedere al vestimentației. Se înțelege ideea că toți participanții trebuie să fie îmbrăcați cât mai bine, ca să iasă bine în poze, dar până la urmă oamenii se duc la nuntă ca să se bucure și ca să se simtă bine. Cum poți să te simți bine când ai pe tine o rochie în care nici măcar nu poți să te apleci dacă scapi cheile pe jos? Cred că se poate face nuntă și cu rochii elegante, chiar dacă nu sunt așa de pompoase ca cele folosite de obicei pe la acest tip de eveniment.

Totul în sfera aceasta a nunților românești migrează către un oficial care din punctul meu de vedere nu mai avantajează pe nimeni. În loc să se păstreze caracterul privat al evenimentului, tendința este aceea de a chema tot mai multă lume care nu prea face parte din familia apropiată, scopul fiind acela de a acumula niște bani din darul de nuntă. Nunta în anul 2018 a devenit din păcate și o afacere, acest lucru contribuind la migrarea către oficial, și îndepărtarea de ideea de eveniment privat. Știu că mulți veți spune că la noi nunta nu a fost niciodată eveniment privat în adevăratul sens al cuvântului, întrucât și pe la țară venea tot satul atunci când era vreo nuntă, însă țin să cred că am mai evoluat și noi de atunci. Deocamdată mergem tot mai acerb înspre un teritoriu în care nimeni nu se mai simte bine la nuntă, pornind de la ținutele ridicole în care oamenii sunt obligați oarecum să se prezinte și terminând cu petrecerea printre sute de oameni pe care nu-i cunoști, pe care nu i-ai văzut niciodată până acum.

Tipicul nunții în România trebuie să se schimbe, altfel nimeni nu va mai avea plăcerea de a se prezenta la un asemenea eveniment. Și oricum, atât timp cât oamenii sunt nevoiți să dea bani, cam dispare plăcerea de a petrece. Chiar sunt curios dacă în lume mai există vreo țară în care cei care vin la nuntă sunt obligați să dea o grămadă de bani. Am mai auzit de țări în care fiecare participant își plătește meniul dar atât, nu două-trei sute de euro cum e în România, că vezi doamne, au în plan mirii să-și cumpere apartament după nuntă.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here