Home Diverse Ardezia: ce este si cum poate fi utilizata in amenajari si constructii

Ardezia: ce este si cum poate fi utilizata in amenajari si constructii

1899
0
ardezia

Ardezia este una dintre cele mai utile si mai fascinante pietre naturale. La baza procesului de formare a ardeziei stau schimbari (metamorfoze) produse la presiuni si temperaturi ridicate, care insa nu determina topirea materialului, ci reformarea lui, modificandu-se structura mineralogica a rocii, printr-un schimb de elemente chimice.

Ardezia rezulta din intinderea si stratificarea repetata a rocilor sedimentare de tip argilos sau a cenusei vulcanice. In compozitia sa, putem gasi cantitati variabile de cuart, grafit, magnetit sau feldspat. Ardezia se prezinta sub forma de foi, de obicei intr-o culoare opaca – albastru inchis, care se pot desface usor in placi subtiri.

Caracteristicile si avantajele Ardeziei

  • Ardezia este rezistenta la foc si este un bun izolator electric. De aceea este si folosita adesea in constructia de acoperisuri si podele.
  • Ardezia are un indice scazut de absorbtie a apei, mai putin de 0,4%, ceea ce o face rezistenta la pagubele produse de inghet. De aceea este si folosita pe scara larga si ca material de acoperire in amenajarile interioare si exterioare.
  • Ardezia este un material cu o suprafata neporoasa, nu se pateaza usor, fiind potrivita pentru zone cu trafic intens.
  • Nu este alunecoasa. Astfel ca este potrivita pentru pardoseli interioare.
  • Ardezia mai este cunoscuta si datorita culorilor sale fascinante: crem, ocru, verde, gri sau negru – albastrui, negru.

Iata care sunt cele mai importante utilizari ale ardeziei:

1.    Acoperisurile caselor

Ardezia este folosita in industria de constructii pentru a face sindrile de acoperis si acoperitoare. Ardezia este preferata materialelor de acoperire artificiale datorita proprietatilor fizice si chimice unice, rezistentei la umiditate si vant, capacitatii de izolare foarte buna si rezistentei sale la inghet. Acoperisurile din ardezie au o durata de viata foarte ridicata, chiar si sute de ani.

2.    Placari exterioare si interioare

Placajele interioare si exterioare din ardezie expun poate cel mai bine caracterul neimblazit al acestei pietre naturale. Cele mai multe dintre aceste placaje de ardezie se pot imparti in doua categorii, in functie de forma: cu forme regulate (dreptunghiulare si patrate) si neregulate.

Ardezia se poate folosi, vertical si orizontal, atat la placari interioare (pardoseli si pereti sufragerii, bai, bucatarii, birouri, cafenele etc.), cat si la placari exterioare (fatade, garduri, socluri, stalpi, alei, terase).

Placile de ardezie sunt durabile, versatile si elegante, se monteaza usor si nu necesita o ingrijire minutioasa sau costisitoare.

Pardoseli in baie din placi de ardezie forme regulate:

Pardoseli in bucatarie cu Ardezie Tiles Black 30*60*1.2-1.5cm

Peretii baii placati cu ardezie panel rusty black

Peretii holului placati cu ardezie tip panel multi

Un perete din living placat cu Ardezie Panel Stras Black si Ardezie Panel Bronze

Curtea si aleile din gradina amenajate cu placi din ardezie forme neregulate.

Zid placat integral cu ardezie panel

3.    Alte utilizari

De asemenea, ardezia este foarte populara in fabricarea meselor de biliard, pietrelor funerare si a monumentelor comemorative. 

De unde poti cumpara ardezie?

Comanda online placi/dale de ardezie (tiles) sau randuri de ardezie (panel) din depozitele VINCA din Bacau sau Neamt sau din magazinul online https://www.vinca.ro/ardezie

Echipa VINCA livreaza oriunde in tara, prin curier sau cu masini proprii. Pentru a te ajuta cu alegerea materialului potrivit, iti ofera gratuit pana la 5 mostre de modele de ardezie.

Pe langa selectia deosebita de ardezie, granit, marmura, travertin sau piatra naturala, VINCA iti ofera si servicii complementare:

  • Servicii complete de consultanta, masuratori, montaj, intretinere.
  • Nu stii ce piatra se potriveste pentru proiectul tau? Consultantii VINCA te ajuta atat cu alegerea materialului, cat si cu designul.
  • Ai un proiect mai mare? Consultantii VINCA iti propun o oferta personalizata avantajoasa.
  • Ai nevoie de o parere pe santier? Specialistii VINCA iti stau la dispozitie!
  • Vrei un pret bun? Intreaba de lichidarile de stoc!
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here