SHARE

Atunci cand devii parinte nici nu stii ce provocari te vor astepta. Dar ce este cert se refera la faptul ca orice parinte se va stradui sa fie cea mai buna versiune a sa, pentru copil. Isi doreste ce este mai bun pentru cel mic, il sfatuieste si il ghideaza, dar asta nu inseamna ca va avea parte de un copil perfect. Nici faptul ca se va confrunta cu tot felul de probleme nu inseamna ca nu a oferit o educatie buna, ca a esuat in aceasta misiune.

Furia poate fi un bun motiv de evaluare psihologica copii. Din fericire pentru toata lumea, atat pentru parinti, cat si pentru copii, la ora actuala exista cabinete cu psihologi competenti ce pot oferi consiliere si sedinte de terapie, pentru a  imbunatati calitatea relatiei parinte-copil. In plus, spre marele beneficiu al copilului, acesta are sanse sa nu devina un adult cu probleme de gestionare a furiei.

De ce este furios?

Se spune despre copii ca vor face ceea ce vad la altii, nu ceea ce li se spune. Asadar copiaza un comportament. O mare influenta o are zona de media, televizorul, insa si parintii sunt un reper in acest sens. Pentru ca sunt stresati si isi ies usor din fire, parintii la randul lor gasesc cu greu moduri de a-si controla starile, astfel ca inevitabil cei mici ii vor vedea in ipostaze de acest gen.

Recomandari

Specialistii spun ca a trimite copilul in camera sa sau a-l izola sub o forma sau alta ii transmite acestuia mesajul ca furia nu este acceptata si trebuie sa se descurce singur cu aceste stari. Insa trebuie identificata cauza, intrucat furia suprimata nu face altceva decat sa „astepte” o alta situatie cand va iesi la lumina.

Ce pot face parintii in aceste cazuri? Evident, sa ceara ajutor specializat. Pentru orice moment in care simt ca nu mai pot tine situatia sub control, metodele lor nu functioneaza si se simt descurajati oricand un psiholog poate fi un refugiu. Caci o data cu educatia copilului si parintii se educa desigur.

In prima faza, adultii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa isi ajute copilul sa isi gestioneze furia, dar in mod responsabil. Validarea starii lui, acceptarea, intelegerea sunt primele reactii. Desigur, un real test intrucat motivele pentru care copilul devine furios sunt poate banale, de neinteles sau nejustificate. Parintii trebuie sa tolereze, fara sa isi piarda rabdarea. Pare greu? Unii vor spune ca aproape imposibil si aici din nou un psiholog le va fi de mare ajutor si lor.

Orice copil are momentele sale de furie, de frustrare, chiar si in public. Un astfel de moment nu trebuie sa fie presarat cu morala, cu alte stari de intensitate sau cu o maniera de a contracara situatia. Orice aude sau este pus sa faca va refuza. Nu se accepta lovitul, dar se va dori a nu lasa copilul singur, precum si a recunoaste mania, pentru ca asta il va calma cat de cat. Nu functioneaza? Poate ca tonul nu este potrivit. In orice caz, un psiholog va putea oferi variante, va oferi parintilor alternative pentru a sti cum sa gestioneze starile copilului.

 

S-ar putea să îți placă și...

Dezvoltare personala cu ProTrain Romania Alege sa lucrezi cu cei mai buni, cu ProTrain Romania Dezvoltarea personala in Romania este de cele mai multe ori lasata pe ultimul loc atunci cand discutam despre programe inc adrul firmelor. Patron...
6 beneficii ale curățeniei de primăvară pentru organismul tău Pentru că suntem la final de iarnă, doar câteva zile ne mai despart de primăvara calendaristică, mulți dintre voi vă gândiți că urmează curățenia specifică. E un obicei să facem curățenie la venirea p...
Cele mai bune exerciții fizice în funcție de vârstă Un om la 65-70 de ani probabil că nu mai aleargă 10 kilometri pe zi, nici nu se mai duce la sală să ridice greutăți de 40 de kilograme, câte 7-8 repetiții. Haideți atunci să vedem împreună care sunt c...
La ce detalii esti atenta cand cauti o geanta din piele? Geanta nu reprezinta doar un element de care avem nevoie pentru a depozita obiectele necesare precum telefonul, portofelul, cheile, parfumul sau altele astfel, ci si un accesoriu pe care il folosim pe...
Cum poate să te îngrașe salata sănătoasă? În momentul în care vrei să slăbești, primul lucru la care te gândești este să treci pe salate. Din păcate, există foarte multe rețete de salate nesănătoase atât pe net cât și prin cărțile de nutriție...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here