SHARE

Eu unul am o vorbă: „Să fii naș, e lucru mare!” Discutam recent cu cineva despre ce înseamnă cu adevărat să fii naș la un botez. Am observat că multă lume discută despre acest tip de eveniment oarecum lejer, fără să-și dea măcar seama că a fi naș de botez nu este „o funcție” doar de moment, doar pentru un singur eveniment.

Să fii naș de botez înseamnă să te interesezi de copilul pe care l-ai botezat și mai târziu, toată viața lui mai exact. Tu ca naș trebuie să stai acolo mereu în umbra lui, să-i fii familie și ajutor la nevoie. Multă lume are impresia că se duce, cumpără costumașe pentru botez și alte „accesorii” specifice acestei taine care cad în seama nașilor și gata, evenimentul se oprește aici. Acesta este motivul pentru care foarte multe familii nu mai au o relație propriu-zisă cu nașii de botez ai copiilor. Nașii sunt aleși rapid, sau mai bine zis la repezeală, iar după eveniment nu se mai menține relația.

E oarecum trist dacă se întâmplă așa ceva pentru că a fi naș, e lucru mare. A fi naș înseamnă o mare responsabilitate pentru cel pe care-l botezi. Ce primești în schimb ca naș? Respect din partea părinților și ulterior, când va crește, a copilului.

Tu ca naș de botez trebuie să le fii alături și după eveniment. Trebuie să faci parte din viața lor socială, trebuie să faci parte din viața copilului. Să-l ajuți pe viitor, să te interesezi de el, să ajuți familia față de care ți-ai luat un angajament. Nașii nu se pun doar pentru a trece de eveniment din punct de vedere tradițional.

Și știu că se întâmplă foarte des chestia asta, adică să apară niște nași la eveniment care ulterior fug de responsabilități, rămân nași în viața copilului nășit doar cu titulatura. Și e urât, și e trist. Dar oare putem schimba cumva chestia asta, obiceiul ăsta? Parcă prea a luat amploare. „Meseria de naș” este una full time, nu part time.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here