SHARE

Din păcate, în România nu toată lumea are acces la rețeaua de apă și canal a municipalităților, în special dacă discutăm despre cartiere limitrofe sau despre zona rurală. Depindem foarte mult de foraje pentru puțuri de apă, singura modalitate de a duce în casele noastre uitate oarecum de civilizație, confortul elementar. Odată cu forajul pentru puț, vine și ideea de întreținere. Puțurile au nevoie de întreținere temporară care se manifestă în special prin intermediul unei operațiuni numită denisipare.

Prin denisipare se înțelege procesul prin intermediul căruia, particulele de nisip ajunse în puțul de apă sunt extrase din stratul de apă, iar în jurul coloanei filtrante rămân doar particulele mari care acționează evident ca un filtru natural, permițând apei să fie exploatată din puț fără impurități. Cauzele principale pentru care nisipul ajunge să se infiltreze în apa potabilă sunt destul de simplu de înțeles, au legătură cu calitatea execuției forajului, cu vechimea forajului și cu buna funcționare a instalației de pompare.

În momentul în care observăm că apa care vine de la pompă are culoare ciudată, gust ciudat, dacă miroase ciudat sau pur și simplu are nisip în ea, nu trebuie să ne speriem. Cel mai probabil suntem nevoiți să apelăm la o firmă specializată în denisipări puțuri apă. Deși pare ceva foarte grav, în realitate, atât timp cât apelezi la o firmă serioasă specializată în denisipări, problema se va rezolva destul de rapid. După cum spuneam mai sus, nevoia de denisipare apare și din pricina vechimii puțului. Din momentul în care instalăm un puț în curtea proprie, mai devreme sau mai târziu tot va fi nevoie de denisipare.

Foarte important este ca apa să fie limpede pe toată perioada de exploatare a puțului, pentru ca durata de funcționare, calitatea apei și debitul să nu fie afectate. E normal să existe o oarecare teamă în momentul în care apare această problemă a nisipului în apă întrucât ne temem pentru sănătatea noastră. Organismul uman nu a fost proiectat pentru a tolera astfel de impurități, așa că intervenția este mai mult decât necesară. Nimeni nu vrea să se îmbolnăvească din cauza apei pe care o bea.

Încă un motiv pentru care nu ar trebui să vă temeți de denisipare este acela că pe piață în acest moment există companii cu mare vechime în acest domeniu, care sunt capabile să rezolve problema repede și simplu. Metoda potrivită de denisipare se aplică după o inspecție la fața locului. Există două metode prin intermediul cărora se poate duce la bun sfârșit o asemenea operațiune: prin lacarit cu lingura de foraj (fântânile clasice) sau cu pompa Mamuth (puțurile de adâncime medie-mare).

Tarifele pentru astfel de operațiuni de denisipare puțuri de apă nu sunt deloc exagerate, însă sunt influențate de adâncime, diametrul tubulaturii, tipul construcției forajului și nu în ultimul rând, scopul final al exploatării puțului. Evident, pentru o intervenție la o fântână clasică, prețurile sunt mai mici, în timp ce intervențiile efectuate la puțurile de dimensiune medie spre mare, acestea cresc considerabil. Oricum, prețurile nu sunt așa de relevante atunci când discutăm despre sănătatea noastră.

Așadar, în cazul în care aveți nevoie de denisipare, nu vă speriați. Este o operațiune normală care se face periodic pentru toate fântânile/puțurile de apă în cazul în care nu intervin alte probleme cauzate de instalația de pompare defectă. Căutați o companie în jurul vostru care să aibă vechime pe piață și un portofoliu pe parte de foraje/denisipări destul de legitim și rezolvați această problemă destul de simplu. De când cu internetul acesta foarte vast, majoritatea companiilor de renume din acest domeniu gen eforaj.ro și-au făcut un website prin intermediul căruia pot fi contactate destul de simplu.

S-ar putea să îți placă și...

Vine sezonul soarelui. Pregătește-te din timp cu o nouă pereche de och... Deși temperaturile scăzute se încăpățânează să rămână pe teritoriul României, puține zile ne mai despart de o primăvară pe care sunt sigur că o așteptăm cu toții. Pentru că mai avem un pic și intrăm î...
Sfaturi pentru nunta de pe blogul StudioBlitz Doi oameni care se iubesc trebuie sa devina o familie, nu? Cam acesta cred ca este cursul firesc al vietii indiferent cum privesti lucrurile. Ne nastem pentru a trai in doi si intotdeauna trebuie sa a...
Ai nevoie de un sterilizator? Viata, cat o cunoastem noi, e destul de simpla. Se rezuma la copii, totul se rezuma la copii. Nu are rost sa traiesti de unul singur, scopul tau este sa-ti intemeiezi o familie si sa faci cel putin un...
Alege sa porti rochii casual in functie de silueta ta Fiecare femeie se plange macar o data in viata de aspecte ce tin de propria garderoba. Indiferent de cate articole vestimentare avem, tot gasim un motiv pentru a achizitiona o alta piesa de imbracamin...
Motivele pentru care tot mai multe companii deschid sedii la Timișoara... În ultimii ani, Timișoara, vestul țării a devenit un punct de interes mai mare pentru companiile străine decât Bucureștiul, decât capitala. Multă lume se întreabă de ce s-a întâmplat acest lucru și, b...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here