Home Diverse In lupta pentru custodie ai nevoie de un avocat priceput in dreptul...

In lupta pentru custodie ai nevoie de un avocat priceput in dreptul familiei

467
0
dreptul familiei

In intemeierea unei familii, ambii soti au drept comun la cresterea si educarea copiilor. Dupa separarea acestora, autoritatea parinteasca este comuna, in principiu. Din pacate, multi nu stiu  care le sunt drepturile exacte sau se intereseaza despre aceasta tema cand intervine un divort si drept urmare o separare privind locuinta comuna. Cei doi fosti soti se muta, dar copilul sau copiii minori sunt la mijloc.

Ambii soti sunt interesati de un avocat dreptul familiei pentru a-si mari sansele de a castiga custodia sau de a locui cu minorul. Dar, mai presus de orice, este interesul fata de minor. De aceea, la proces judecatorul tine cont si de parerea celui vizat, chiar daca este mic. Ceea ce putini stiu totodata este ca de fapt custodia nu exista. Ambii parinti au autoritate parinteasca, doar ca privind separarea ce a intervenit, cei doi isi vor exercita altfel acest drept.

Minorii sunt la mijloc

Din nefericire, dupa un divort, ranile psihice ale celor doi fosti soti ajung sa umbreasca modul in care se pun de acord cu privire la viitorul minorilor. Cei mici devin arme impotriva fostilor parteneri si drept urmare fiecare isi doreste sa aiba minorul in ingrijirea sa. Un avocat este in masura sa ajute in fiecare pas de intelegere cu fostul partener. Acesta stie care sunt pasii unor astfel de procese si va ghida corespunzator.

Mai presus de orice conteaza interesul minorului. Chiar si cei sub 10 ani sunt chemati in instanta pentru a li se cere parerea. Este de preferat ca parintii sa gaseasca teren comun de stabilire a domiciliului si a vizitelor, a drepturilor fiecaruia de a prelua minorul si de a petrece timp impreuna. Un astfel de asa zis plan poate fi stabilit prin avocatii ce ii reprezinta pe parinti si prezentat judecatorului.

In caz contrar, instanta de tutela are autoritatea de a decide cum se vor exercita drepturile parintesti de catre fiecare in parte. Totodata, aceasta decide si care va fi locuinta minorului, dupa divort. Aici din nou intervin orgolii intre parinti si fiecare dintre cei doi isi doreste suprematia. In timp ce unii ar spune ca un copil nu trebuie privat in mod special de mama, pana la urma nici tatal nu este exclus din viata copilului.

Alegerea domiciliului copilului are la baza si o ancheta sociala, tinand cont de posibilitati financiare, de a oferi copilului tot ce este necesar, un mediu de dezvoltare optim. De asemenea, se iau in considerare si eventuale probleme de conduita ale parintilor. Nu degeaba copilului i se cere parerea de asemenea.

Trebuie inteles insa ca ambii parinti au drept egal. Un avocat cu experienta poate consilia si poate oferi prin competentele sale sanse la reusita pentru a obtine custodia si intelegerea cu celalalt parinte. Intre cei doi se poate semna un acord, conditii in care se vor respecta anumite formalitati. Primul pas este de a gasi avocatul competent, fapt pentru care chip AVM Consult este o recomandare. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here