Avem tradiții foarte frumoase de Crăciun dar din păcate încep să se piardă. Cauzele? Tot mai mulți părinți își lasă copiii cu cine apucă și se duc să muncească prin străinătate, tehnologia invadează tot ce înseamnă tradiție și sacru și din păcate dă la o parte, globalizarea și europenizarea sunt două concepte care încep să se simtă din ce în ce mai apăsat și pe meleagurile noastre așa că e de așteptat ca tradițiile noastre să fie oarecum date uitării.

Tradițiile românești TREBUIE să fie date mai departe, mai ales tradiția lui Moș Crăciun

Putem menține tradițiile vii, dacă ne dorim cu adevărat. Îl avem pe Moș Crăciun care deși nu mai aduce portocale și dulciuri, ci tablete și telefoane smart, este același. Ce s-a mai schimbat oarecum în tradiția Moșului? Faptul că nu mai vine, la propriu. Când eram noi mici, în urmă cu 20 de ani, părinții vorbeau cu rudele, cu prietenii, îi costumau în Moș Crăciun și-i chemau. Noi credeam în Moș Crăciun în copilărie mai tare ca-n orice, pentru că era o persoană reală.

În ziua de azi copiii nu mai cred în Moș Crăciun și e păcat, pentru că lipsa de credință aduce după sine moartea tradiției. Moș Crăciun a rămas în tradițiile noastre pentru că a fost pomenit an de an, pentru că părinții l-au întruchipat în carne și oase an de an. Cu atâta tehnologie în jur, cei mici se pot informa foarte repede dacă există sau nu Moiș Crăciun în realitate și există pericolul ca aceștia să nu mai creadă în el, mai ales dacă părinții nu fac nimic.

Moș Crăciun închiriat – un concept capabil să ducă mai departe cea mai frumoasă tradiție românească

Un Moș Crăciun real poate fi și unul „închiriat”. Dacă ești părinte și nu ai costum, sau nu ai pe cine să chemi să-l joace pe Moș anul acesta, trebuie să știi că poți să comanzi unul online. Există Paradisul Personajelor, o companie care se ocupă cu petreceri private pentru copii, cu evenimente în general destinate celor mici și de la care vei putea face rost de un Moș Crăciun în carne și oase. Ai ocazia să duci mai departe tradiția chiar dacă nu te implici personal.

Îmi aduc aminte cu mare drag de vremurile când eram mic, și țineam să contrazic pe toți copiii care-mi spuneau că Moș Crăciun nu există. Sau că Moș Crăciun sunt părinți. Ai mei chemau an de an pe Moș Crăciun și pentru mine era cât se poate de real. E o tradiție frumoasă și ar fi mare păcat să o pierdem din nepăsare sau din comoditate, mai ales că în ziua de azi putem să comandăm pur și simplu online un eveniment care să-l aibă drept protagonist pe Moș.

Globalizarea nu-l poate elimina pe Moș Crăciun atât timp cât tradiția lui este dusă mai departe

Copiii au dreptul să trăiască aceleași tradiții frumoase cu care am crescut și noi. Chiar nu vreau să cred că aș putea să reprezint generația care l-a eliminat pe Moș Crăciun din datini și obiceiuri. Mă uit în jur și părinții care sunt de-o seamă cu mine nu prea mai respectă nici pe Moș Nicolae, ce să mai zic de Moș Crăciun. E important să avem respect față aceste personaje mistice care ne-au făcut nouă copilăria atât de frumoasă și să le transmitem mai departe.

Prin transmiterea mai departe a tradiției demonstrăm de fapt respectul. Este de datoria noastră să implementăm aceste tradiții în rândul celor mici FĂRĂ SĂ LE ALTERĂM din originalitate, fără să le schimbăm doar pentru că ni se pare nouă că ar fi mai bine altfel. Aceste obiceiuri dăinuie în societatea noastră de sute de ani și ar fi mare păcat să se schimbe într-un mod nefiresc, sau mai rău, să dispară de tot. Voi cum „îl dați mai departe” pe Moș Crăciun?

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here