Mergeam ieri pe stradă și la un moment dat, am trecut prin fața unuia dintre cele mai bune licee din oraș. Am zis să fac un popas să văd și eu ce fel de note au luat la BAC elevii cu pricina. Desigur, câțiva picați pe fiecare foaie cu rezultate, nimic ieșit din comun. Ce m-a surprins însă a fost foaia cu rezultatele obținute de către copiii de clasa a 8-a care studiază tot în acea incintă, la Evaluarea Națională. Lăsând la o parte notele destul de mari, observăm și o prezență destul de bună. Cu alte cuvinte, toată lumea a dat examenul.

Pe foile cu rezultatele la BAC, există mulți respinși + neprezentați. E clar, ceva se întâmplă cu acești copii imediat după ce termină clasa a 8-a. Nu se poate ca un elev să fie conștiincios și să învețe bine 8 ani apoi, dintr-o dată, să se schimbe fără nicio influență.

Există mai multe motive pentru această transformare:

  1. Părinții. Nu sunt capabili să-și îndrume copiii spre un drum în viață. Nu sunt capabili să le insufle ideea că dacă n-ai carte, n-ai parte. Fără carte stai prins toată viața în joburi prost plătite. Accesul la educație e gratis în România și părinții nu pun piciorul în prag. Lasă copiii să facă ce vor deși nu au încă posibilitatea de a discerne între rău și bine.
  2. Atunci când ai în jurul tău numai copii prost crescuți care au impresia că maximum de evoluție în viață e ruptul spinării în străinătate, ești tentat să le calci și tu pe urme. Din nou, părinții ar trebui să intervină în această situație și nu o fac. Majoritatea tinerilor se lasă de carte în ziua de azi pentru că vin BMW-urile mai repede. Dă-o naibii de facultate că sunt 4 ani în care se poate cumpăra și un Audi chiar, pe lângă acel BMW. Nu?
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here